Kratkotrajna mobilnost na Siciliji

S.Agata di Militello, 26. 9.–30. 9. 2022, Italija

V času 25.9 do 1.10.2022 smo se 4 dijakinje iz programa Gastronomija in turizem in 3 učitelji odpravili v Santa Agato di Militello na Sicilijo v Italijo, v sklopu projekta ERAZMUS+ One, Two, Tree! Plant and Let it Grow / Ena, dva, drevo! Posadi in pusti naj raste.

V nedeljo zgodaj zjutraj smo se odpravili iz Izole v Benetke na letališče Marco Polo, kjer smo se vkrcali na letalo za jug Italije, na Sicilijo. Letalo je pristalo v mestu Catania. V Catanio smo prišli okrog 12.00 ure, kjer nas je že pričakal avtobus, da nas odpelje v letoviško mesto S. Agato di Militello. Vožnja je trajala približno 3 ure. V S. Agati smo se nastanili v Rezidenci Miljunka.

Naslednje jutro, v ponedeljek zjutraj smo prispeli v šolo ITET Statale “G. Tomasi di Lampedusa”, kjer smo se spoznali z dijaki iz Italiji, Nemčije, Francije in Slovaške. Najprej smo se predstavili po državah in povedali nekaj o sebi. Nato smo imeli predstavitve, ki smo jih pripravili v sklopu projekta. Predstavljali smo najbolj nenavadna drevesa v lastni državi. Po končanih predstavitvah smo odšli na kosilo in poskušali tradicionalne sicilijanske jedi. Njihove predjedi so sestavljene bolj iz zelenjave in testenin, glavne jedi pa iz mesa ali rib in seveda nepogrešljive začimbe.

Naslednji dan smo odšli v Palermo. Najprej smo si ogledali botanični vrt. Botanični vrt v Palermu je sodobna znanstvena ustanova, ki že več kot 200 let gosti bogate zbirke in zdaj goji več kot 12.000 vrst rastlin, vključno s tropskimi. Potem smo se odpravili v Cefalu, kjer smo si ogledali rimskokatoliško baziliko in se sprehodili ob njihovih mestnih plažah. Zvečer smo se odpravili nazaj v S. Agato in v eni kavarn poskusili njihove slastne sladice.

V sredo smo se odpravili v eno izmed hribovitih mest Tortorici. Tam smo si ogledali muzej fotografije in muzej starinskih predmetov. Naprej so nas odpeljali na ogled velikih nasadov lešnika, kjer smo tudi poskusili njihovo sladico pasta reale, ki je narejena samo iz lešnikov in sladkorja v prahu. V slaščičarni Dolce incontro di Lidia Cala nam je najbolj znana sicilijanska slaščičarka Lidia Cala pokazala, kako naredijo pasta reale in lešnikovo kremo. Na kosilo na kmečkem turizmu so nam ponudili veliko domače hrane in njihovo hišno posebnost lešnikovo torto iz domačih lešnikov.

V četrtek smo se odpravili do jezera Maulazzo, ki je umetnega nastanka. Nahaja se v parku Nebrodi, na pobočju Monte Soro, blizu mesta Messina. Med potjo do jezera smo v gozdu videli ovce, majhne prašičke in kozice, ter krave. Zanimivost je ta, da imajo spuščene živali v gozdu, ker tam ni takih divjih živali, kot jih imamo pri nas in bi lahko bile nevarne zanje. Nadaljevali smo ogled manjšega mesteca Castelbuono, ki se nahaja na vzpetini. V mestnem gradu je galerija, cerkev in muzej. V muzeju imajo več dobro ohranjenih predmete iz 14. stoletja. Dan smo končali z ogledom Naravoslovnega muzeja Francesco Minà Palumbo.

Zadnji dan, v petek, smo odšli nazaj v šolo, kjer smo se vsi skupaj igrali escape room in tombolo. Dijaki so nam predstavili še njihov tradicionalni ples,obleko in nošo. Po zaključku druženja na šoli še z ostalimi učenci iz programa Erasmus smo imeli še prosto popoldan. Izkoristili smo ga za sprehod po mestu, zadnje kopanje in tople objeme in izmenjavo naslovov in številk.

Drugo jutro smo se odpravili nazaj na letališče, v Catanio in se s popoldanskim letom vrnili v Benetke. Na ta način smo zaključili program mobilnost v Italiji z veliko novimi vtisi o prelepi deželi in ljudeh.

Nekaj o sami mobilnosti https://padlet.com/LPJG/SICILY

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja